Classe magistral d’Aigües Encantades amb Francesc Foguet

Miruna Paduret i Carlos Culebras

El passat 3 de març, els alumnes de 1r de Batxillerat de l’institut La Serra, vam rebre una classe dirigida pel professor de filologia catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Foguet i Boreu, en la qual ens parlava sobre l’obra de teatre que estem estudiant a la classe de català; Aigües Encantades escrita per Joan Puig i Ferreter.

Fotografía feta per Anton Not

Francesc Foguet i Boreu és un llicenciat i doctor en filologia catalana, diplomat en teoria i crítica del teatre per l’institut de Teatre de Barcelona. És un especialista en teatre català modern i contemporani i ha publicat bastants llibres basats en el període de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

Per començar, ens plantejà una pregunta; “què pensem que significa el títol Aigües Encantades?” Hi van haver diverses respostes, entre elles que fa referència a les aigües que el poble considera meravelloses, sagrades, aquelles que no volen tocar, ja que diuen que els portarà sort per ser obra de Déu.

Foguet posà molta importància en els personatges i en com ells actuen a l’obra. Vam veure com el Foraster i la Cecília són dos personatges molt importants, ja que gràcies a ells tenim el conflicte principal de l’obra, aquell entre l’artista i la societat, tan important i característic en el modernisme com a moviment literari. Els dos personatges anomenats anteriorment fan referència a la part de l’artista, mentre que el poble, i tots els personatges que aquest inclou, formen part de la societat.

Els artistes són la part més revolucionària del modernisme, els que volen un canvi en la manera de pensar i actuar de la massa. Per l’altra banda, la societat són aquells que prefereixen ser més conservadors i alhora tenen por al canvi, potser no entenen l’art i són més materialistes.

Fotografía feta per Anton Not

També ens va comentar en quin espai temps està situada l’obra, veiem com els tres actes estan situats al vespre en tres dies diferents, un per cada acte.

Com a conclusió a la classe, Foguet ens formulà la següent qüestió: “té la Cecília alguna semblança amb els adolescents de l’època actual?” Molts de nosaltres vam coincidir en la resposta, pensem que sí, ja que la majoria volem el canvi, volem enfrontar-nos als nostres pares en relació amb els nostres ideals, igual que la Cecília.

En resum, Francesc Foguet i Boreu va consolidar-nos els nostres coneixements sobre el teatre modernista, més concretament de l’obra escrita per Joan Puig i Ferreter, Aigües Encantades i ens va fer veure com els modernistes, més concretament, els artistes, eren incompresos per la societat.

Francesc Foguet amb el professor de llengua catalana Josep Camps

Redactors Juniors

,
close