Bartomeu Buira, exprofessor de La Serra.
/

Economia sostenible

Àngela Rull i Andreu Tribó

En aquest reportatge parlarem sobre l’economia sostenible amb l’ajuda d’un exprofessor de l’institut, Bartomeu Buira. Va exercir la professió de mestre i professor durant trenta-set anys, tant a primària com a secundària en l’especialitat de Ciències naturals. L’any 2012 va començar a introduir-se en la vida de l’empresa, i va agafar el relleu a l’empresa familiar. L’any 2019 va deixar l’institut i va passar a dedicar-se plenament al món de l’empresa familiar. Al començament, no tenia gaire idea del que era el món empresarial, no coneixia gaire bé aquest món, però amb l’ajuda d’altres membres de la seva família i de la gent del voltant que sí que en sabia ha acabat convertint-se el gerent de l’empresa i ara hi està plenament posat ja que ell és qui la lidera i gestiona. L’empresa exerceix activitat en l’àmbit de la maquinària agrícola, sector immobiliari i inversions d’impacte. Sobretot, procura que tota la seva activitat giri al voltant de la sostenibilitat i que la majoria de les inversions tinguin en compte valors socials, mediambientals i culturals.

Tota la informació és aportada des d’un punt de vista subjectiu, no des de la postura d’un expert sobre el tema.

L’economia sostenible la podríem definir com un sistema que busca augmentar el benestar social. Proposa un consum responsable mitjançant un sistema econòmic basat en empreses respectuoses amb el medi ambient. Tot plegat amb el propòsit de reduir la pobresa i poder garantir un desenvolupament de qualitat tant per a les generacions futures com per l’actual, sense posar en perill el planeta. L’economia sostenible és una qüestió de valor i d’ètica de l’empresa.

El factor crucial perquè hi hagi una economia sostenible és el decreixement de la petjada ecològica. Gastem més del que en realitat necessitem. Per exemple, si tothom provoqués la mateixa petjada ecològica, sobreexplotaríem el món. Això va relacionat amb la necessitat de la millora de la gestió dels recursos, és a dir, hem de ser més curosos per viure amb els recursos que tenim, vigilant com i en què els invertim.

En el dia de demà, l’economia sostenible ens pot aportar una millor manera de viure pel planeta i per les persones. Si actuéssim amb més respecte pel planeta i el medi ambient, allargaríem la vida dels recursos, l’energia i el menjar. Una manera d’aconseguir tot això seria sent més solidaris. Un exemple: la majoria de nosaltres vivim bé, tenim menjar, sostre i diferents comoditats, però a diferents llocs del món no. Gràcies al sofriment d’altres persones, nosaltres tenim comoditats i tranquil·litat, perquè si tothom del món visques com nosaltres ara mateix, la terra no ho suportaria. Per dir-ho d’una altra manera, hi ha gent del món que viu molt malament i mor perquè nosaltres puguem tenir el que vulguem i quan vulguem. Si disminuíssim una mica cadascú el nostre estil de vida, tampoc estem dient mal viure, la gent que no viu tan bé potser podria estar una mica millor. Això s’aconseguiria amb un esforç de conscienciació. Adonar-nos d’on som, com estem, valorar-ho i prendre consciència de les conseqüències que té tant per als altres sers humans com per al planeta aquest estil de vida.

Ho podríem resumir amb quatre paraules importants: respecte, cura, solidaritat i consciència. Una bona frase que ens ha dit el Bartomeu i que ens ha agradat ha estat la següent: “Pensa en global, actua en local”.

Fotografia d’Irene Buira

Considerem que és impossible l’aplicació total, ara mateix, d’una economia sostenible, ja que les principals potències no cedeixen, degut a la gran quantitat d’interessos que hi ha en l’economia actual, que si ara canviés, les perjudicaria molt econòmicament. Les perspectives de futur tampoc no són molt millors, pel fet que no tenim gens clar el que s’haurà aconseguit, encara que cada vegada més gent sigui conscient de la importància d’una economia sostenible i puguin inculcar algun coneixement, és molt difícil que tothom s’acabi conscienciant, a curt termini.

L’economia sostenible pot tenir un gran impacte positiu en el canvi climàtic, reduiria la desforestació i disminuiria la diferència de les classes socials, és a dir, els rics no serien tan rics i els pobres no serien tan pobres. En definitiva, ens pot ajudar a equilibrar més els efectes, a cuidar més la terra i la societat. 

Fotografia de Roger Tutusaus

Un projecte relacionat amb l’economia sostenible és la Borsa Social, un projecte basat en les inversions de les empreses i de l’emprenedor amb impacte social, és a dir, inversors que, a part de voler obtenir beneficis, contemplin tenir una finalitat positiva socialment. Per exemple, empreses que fomentin la cura del medi ambient, la disminució de l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle, etc. L’objectiu de la Borsa Social és ajudar les empreses amb finalitat positiva a poder desenvolupar els seus projectes.

Per acabar, vam parlar d’una manera més personal i ens va explicar algunes de les raons per les quals s’havia interessat en l’economia sostenible, buscant valors i projectes que es corresponguin amb els seus valors personals. Bartomeu Buira creu que, encara que no es pot amb tot, si poséssim cadascú una mica de la nostra part, podríem canviar cap a un món més sostenible. El benestar que genera el fet de pensar no només en un mateix sinó també amb la societat, el planeta, el medi ambient és el principal motiu pel qual es va unir en aquests projectes.

En conclusió, l’economia sostenible és crucial per un millor futur i un millor present. Però s’ha de començar a actuar de seguida abans que sigui massa tard amb una millora en la nostra gestió dels recursos i amb el decreixement de la petjada ecològica de cadascú.

Redactor junior

close