Josep Gelonch ens parla del llibre Joventut sense Déu

Mar Palacín Navés i Marta Novell Prats

Aquest dilluns, 14 de febrer, hem rebut la visita de Josep Gelonch, un dels gestors de l’editorial Fonoll. A banda de ser un gran apassionat de la lectura, també és professor d’institut i historiador.

En la seva editorial, a més de potenciar llibres d’autors lleidatans, també dona oportunitats a llibres escrits en llengües estrangeres i que no han sigut traduïts al català, en són exemples Joventut sense Déu i Un fill del nostre temps.

Avui hem fet amb ell un col·loqui i hem tractat el llibre Joventut sense Déu de Ödön von Horváth, una de les lectures obligatòries pels alumnes que cursem 4t d’ESO a l’institut La Serra.

Aquesta novel·la, situada en una societat totalitarista dels anys 30, narra els conflictes ideològics que es vivien llavors des dels ulls d’un professor antitotalitarista. L’obra narrada, farcida de poesia, és una clara denúncia d’aquest totalitarisme, en aquest cas del nazisme, que es visqué a Alemanya durant aquest negre període. La narració desprèn una sensació de fredor constant entremig de la trama d’un assassinat.

Gaudint d’aquesta experiència al costat de Gelonch, hem aprofitat per parlar de diversos temes que la novel·la tracta de forma subtil. Hem pogut comentar i compartir amb l’editor punts de vista, i ell ha exposat les seves idees amb nosaltres. Sobretot, i aquest ha estat un punt de vista compartit, hem parlat de la fredor que el llibre ens ha transmès, per exemple en la manera d’anomenar els alumnes, els quals tan sols són identificats amb la lletra inicial del seu cognom, expressant així la poca importància dels individus d’aquesta societat. Trobem, també, aquesta fredor en l’expressió de diverses frases que expressen odi profund.

Un altre dels temes que ha estat tractat en el col·loqui és l’adoctrinament que, a partir dels mitjans de comunicació, reben els joves. Al llarg de la novel·la es veu un clar adoctrinament per part de la ràdio, ja que els nens, sense fonament, creien tot el que sentien. Hem comentat que aquest fet, que no és tan lluny de la realitat actual, ja que el poder que tenen les xarxes socials sobre els joves pot adoctrinar la seva forma de pensar.

Pel tractament que fa de tots aquests temes, podem dir que Joventut sense Déu és un clàssic, perquè part de les seves reflexions encara es poden aplicar a l’actualitat.

Nosaltres creiem que aquest col·loqui ha estat una activitat molt encertada, Gelonch ens ha ajudat a entendre els petits detalls que no compreníem de la novel·la i ens ha permès també compartir experiències, totes diferents, vers el llibre, alhora, ens ha explicat també la seva pròpia que ens ha servit de base. Hem conegut informació sobre Horvath que no sabíem, ja que tot i ser un escriptor molt conegut en la literatura Alemanya, aquí no ho és gaire i gràcies a l’editorial Fonoll s’ha visibilitzat. Fer col·loquis, xerrades i altres activitats extraordinàries és molt important per així motivar-nos i aprendre d’una manera diferent

Finalment, voldríem donar una pròpia opinió del llibre, ja que ha sigut una lectura que ens ha impactat. Personalment, aquesta novel·la, des d’un bon principi, ja ens va sorprendre el ser narrada d’una forma poètica. A mesura que anàvem llegint cada cop se’ns ha fet més interessant perquè ens ha permès conèixer les diferents ideologies i pensaments d’aquella època i la condició de vida que estaven patint. El llibre des d’un bon principi és hipnotitzador, la forma de narrar de Horváth, que la traductora ha sabut plasmar perfectament, ha aconseguit encisar-nos fent que gaudíssim molt durant la lectura. És un llibre que recomanem de bon grat i nosaltres, sens dubte, llegirem seu altre èxit Un fill del nostre temps.

Redactor junior

close