Imatge cedida pels estudiants.
Imatge cedida pels estudiants.

Vaga 23M: Alumnat en manifest pel català

Arnau Balcells Català

Aquest dimecres 23 de març, un grup d’alumnes de l’institut La Serra han sortit al carrer a manifestar-se en contra de la sentència del 25% de castellà a les aules. 

Més d’una vintena d’estudiants del nostre institut han assistit a la manifestació convocada pel SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) a dos quarts d’onze del matí a la plaça de l’ajuntament de Mollerussa. Durant la jornada, s’ha llegit un manifest per mostrar el desacord dels estudiants amb l’aplicació d’aquesta sentència i l’atac a la nostra llengua i, posteriorment, s’ha dut a terme una marxa pel centre de la ciutat. La caminada per la vila anava precedida per una pancarta amb la frase L’ESCOLA, ARA I SEMPRE, EN CATALÀ. 

Així mateix, els manifestants han rebut diversos missatges, gestos i comentaris de suport per part dels habitants de la vila, els quals aplaudien el gest dels estudiants d’aprofitar el dia per defensar una cosa tan important com és la nostra llengua, la dels nostres avantpassats i la dels nostres successors. 

Al centre escolar també s’ha notat el desacord estudiantil, ja que l’assistència a l’aula durant la jornada del 23M ha estat gairebé inexistent. Les aules de 3r, 4t i algunes de Batxillerat (cursos a partir dels quals es pot començar a fer vaga) eren buides com a mostra d’enuig als constants atacs a la llengua. 

El 23M ha estat una vaga d’estudiants i professors convocada arreu de Catalunya pel Sindicat d’Estudiants, el SEPC, l’USTEC-STEs (sindicat de treballadors de l’Ensenyament a Catalunya), l’Intersindical i el COS (Coordinadora Obrera Sindical) davant la sentència del TSJC que obliga els centres educatius a impartir en castellà un 25% de les classes abans que s’acabi el mes de març. 

Tot i això, la vaga també pretén defensar la llengua catalana no només dels atacs per part de l’estat espanyol, sinó també per part dels governs de les zones on empren el català. Per exemple, els diversos sindicats organitzadors de la vaga exposen que al País Valencià la Llei del Plurilingüisme impedeix que hi hagi més d’un 60% d’hores de classe en català; a la Catalunya Nord el català no es reconeix i, al mateix temps, s’han posat entrebancs en la creació del Col·legi-Liceu la Bressola, el qual ensenyaria en català després de primària. Per a més inri a les Illes Balears s’ha aprovat la Llei March la qual no assegura un 50% de classe en la nostra llengua. 

Finalment, el conjunt de sindicats exposa que l’exitosa jornada de vaga espera una resposta per part del govern perquè creuen fins al moment han estat “passius i incapaços de fer les passes endavant que el català necessita”.

Redactor junior

close